• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/TrabzonBasket
  • https://www.twitter.com/TrabzonBasket
  
Üyelik Girişi
Bölümler
Gürbüz Gürbüzoğulları
ggurbuzogullari@gmail.com
Teknik – Taktik Spor Dalları
02/08/2017
  ggurbuzogullari@gmail.com

   

Teknik – Taktik Spor Dalları
 
Oyun Türü Spor Dalları
 
Bugüne dek oyuncuların koşu antrenmanında oldukça sık olarak çabuk dayanıklılık antrenmanı uygulanmaktadır. 15 – 24 mmol / l kan laktat değerleri arzeden bu antrenman üniteleri, katabol tepkileri nedeniyle iki tehlike arzederler. Bir taraftan aerob ve anaerob alaktasit kapasitenin azalmasına yol açarken, diğer taraftan 48 saate kadar varan bir süre içerisinde kompleks teknik becerilerin kazanılmasını veya stabilize edilmesini engellerler.
 
Oyun türü karşılaşmalarda yüksek metabolik yüklenmeler meydana gelmediği taktirde, çabuk dayanıklılık antrenmanı yapılmasının hiçbir anlamı yoktur. Buna rağmen bu antrenmanın yapılması halinde 6 – 8 mmol / l değerindeki laktat asidozları teknik – taktik becerilerin olumsuz olarak etkilenmesine ve " hareketlilik " kaybına yol açarlar ( LIESEN ). Hazırlık niteliği taşıyan oyunlar, spesifik çabuk dayanıklılık antrenmanı için yeterlidir. Oyun türü spor dallarındaki koşu antrenmanının hedefi aerob dayanıklılığın düzeltilmesi olmalıdır. Aerob dayanıklılık, yaklaşık 3 – 4 mmol / l laktat değerindeki sürekli yüklenmeler ile sağlanabilir. Kas lifindeki değişimleri ve bunun neden olduğu hız kaybını engellemek için sürekli yüklenmeler zaman aralığı prensibine göre yapılabilir. Böylece aktif aralarda yüksek yoğunlukta alaktasit yüklenmeler uygulanabilir.
 
2 mmol / l laktat alanındaki rejenerasyon amaçlı bir antrenman ile yağ yakılması geliştirilerek, glikojen tasarrufu sağlanır. Tasarruf edilen glikojen ise kısa vadeli alaktasit yüklenmeler için rejenerasyon amacıyla kullanılabilir. Bu da laktasit enerji hazırlanmasını azaltır.
 
Bir hazırlık devresindeki koşu antrenmanı, toplam antrenmanın yaklaşık yüzde 40 ila 60'ını teşkil eder. 
Not ; Basketbol sporunun maç ortamında % 80 anaerob çalışma gerektirdiği unutulmayarak hazırlık döneminde aerob kapasite geliştirilmeli ve üzerine anaerob çalışmalara geçilmelidir. Unutulmamalıdır ki takımın anaerob dayanıklılık seviyesi maçların sonucunu belirleyen önemli etkenlerin başında gelmektedir.


2077 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Psikofizik Parametreler - 26/08/2017
Psikofizik Parametreler
Hormon Tespitleri - 08/08/2017
Hormon Tespitleri
KAN LAKTATININ BELİRLENMESİ - 08/01/2016
Çeşitli Spor Dallarında Kan Laktat Düzeyinin Önemi ve Kan Laktatının Belirlenmesi İle Performans Kontrolü İmkanları
SPOR – MOTOR TESTLERİ - 22/11/2015
Bireysel spor – motor yetenek ve beceri düzeyinin görgül olarak sınırlandırılabilir bir veya bir çok özelliğinin araştırılmasını amaçlayan ve standart koşullar altında uygulanabilen rutin bir yöntemdir.
Mekan Ölçüleri İle İlgili Enformasyonlar - 06/11/2015
Örneğin, eskrimde isabet derecesini belirlemek amacıyla, hedef tahtası taşıyan bir kukla hazırlanmış veya rakibin göğsünde bir hedef tahtası tespit edilmiştir.
PERFORMANS TEŞHİSİ - 12/10/2015
Spor antrenmanında üç değişik enformasyon sistemi vardır. Her üç yöntem de, antrenman kapsamlarının gözden geçirilerek kontrol edildiği ve değerlendirildiği bir antrenman düzenlemesine hizmet eder.
ENERJİ HAZIRLAMA MEKANİZMASI - 29/09/2015
Organizmanın yaşayabilmesi, sürekli olarak enerji ile beslenmesine bağlıdır.
ANTRENMAN, YORULMA VE YENİLENME - 26/03/2014
Antrenman, yorulma ve rejenerasyon bütünlüğüne değinilmeden önce, farklı terimleri anlamları itibarıyla birbirinden açık olarak ayırabilmek için, bir kavram açıklaması yapılmalıdır.
PERİYODİKLEŞTİRME ŞEMASI - 05/03/2014
İçerikleri, yöntemleri vs. ile birlikte her antrenman ünitesi, uzun yıllara dayanan, geniş kapsamlı ve yüksek bireysel performansı amaçlayan bir hazırlanma sürecinin birer parçasını oluşturur.
 Devamı