Hentbol... 1960’lı yıllarda toprak sahalarda oynanıyordu Trabzon’da... Sonra 1978’de salonda yapılmaya başlandı... İdmanocağı, İdmangücü, Doğanspor, Tütünspor, 24 Şubat, Ormanspor, Trabzonspor, Yalıspor ve daha nice kulüpler boy gösterdi salonlarda... Ve Yalıspor’un 1985 yılında 1. Hetbol Ligine çıkışı, gençlerinin de Türkiye Şampiyonu olmasıyla birlikte adeta zirve yapmıştı... 19 Mayıs Spor Salonu, KTÜ Hasan Polat Spor Salonu’nun tribünleri tıklım tıklım dolardı... Binlerce hentbol sever, Yalıspor’un başarılarıyla bayram eder, yenilgileriyle ağlardı... Bu furyada gençlerin en önemli uğraş alanı haline gelmişti bu spor... İlk okullardan başlayarak, orta okullar, liseler boy gösterirdi her ilçede, şehrin merkezinde... Adeta karnaval havasında geçerdi maçlar... Salonlar tıklım tıklım dolardı, heyecan doruktaydı. Ve Trabzon, hentbolda her kategoride Türkiye’nin en güçlü ili olarak ismini altın harflerle yazdırırdı tabelalara... Sonra İskenderpaşaspor görkemli günler yaşattı Trabzon’a bayan ve erkeklerde... Avrupa’da boy gösterildi. Belediyespor bayrağı aldı sonra... Ama şimdi o görkemli günlerin yerinde yeller esmeye başladı yazık ki...
Futbol Hentbola Darbe VurduTrabzon'da son yıllarda bayan futbolunun yeni gözde haline getirilmesi, Belediye hentbol takımının kapanması, okullardaki beden eğitimi derslerinin seçmeli hale getirilerek saatlerinin kısalması ve okullardaki spor giderlerine devletin spor politikasını yönetenlerin eskisi kadar ödenek ayrılmaması nedeniyle bu spora ilgiyi her yıl biraz daha azaltıyor ve neredeyse bitme noktasına getiriliyor. Özellikle son 2-3 yıldan bu yana bayan futbolunun ortaya çıkmasıyla okullar kız öğrencilerin hentbola ilgilerini azalttığının altı çiziliyor. Ama bu erkeklerin katılımının azalmasını açıklamaya yetmiyor. 1983 ve 2007 yılı arasında her yıl ortalama olarak 20 bayan ve 20 erkek olmak üzere toplam 40’a yakın lisenin katıldığı ve şenlik havasında geçen İl birinciliği, bu yıl adeta öksüz kaldı. Çünkü Trabzon Liselerarası Hentbol İl Birinciliğine bu yıl erkeklerde iki, bayanlarda bir olmak üzere toplam 3 takımın katılması, ‘Hentbol öldürülüyor’ yorumlarına neden oldu. Trabzon Yunus Emre Lisesi Bayan Hentbol Takımı hiç maç oynamadan şampiyon olurken, Ticaret Meslek Lisesi'ni mağlup eden Fatih Lisesi ise erkeklerde Trabzon birinciliğine ulaşmış oldu.
Bayan Futboluna Kaymalar OlduSon yıllarda Trabzon'da kurulan bayan futbol takımları hentbolun kaybolmasına önemli ölçüde etki etti. Liselerde son gözde olan Bayan Futbolu hentbolun yerini aldı. Trabzon'da büyük bir kulüp olan Trabzonspor'un bayan futbol takımına girebilmek için öğrenciler okullarında ilk olarak futbol branşını tercih ediyorlar. Geçmiş yıllarda lise ve ilköğretim okullarından ilde yapılan hentbol turnuvalarına 15 ve üzeri takımlar katılırken artık sadece 3-4 takım katılıyor. Kimi takımlar ise hentbolda maç oynamadan şampiyon oluyorlar. Trabzon'da süper ligde oynayan hentbol takımı olmadığı ve okullarda yeteri kadar hentbol eğitimi verilemediği için öğrenciler özellikle futbolu tercih ediyorlar. Ancak bayanlarda böyle bir olay yaşanırken, erkeklerdeki büyük gerilemenin izahının ancak ilgisizlik ve ekonomik sıkıntılarla anlatılabileceğine işaret ediliyor.
Belediyespor'un Kapanması Sorunu1985 yılından bu yana sayısız başarılar kazanan Trabzon Belediyespor bayan ve erkek hentbol takımlarının kapanması liselerde de hentbola ilgiyi azalttı. Daha önceki yıllarda birçok okulun katıldığı liseler arası gençler hentbol Trabzon İl Birinciliğine bu yıl erkeklerde ve bayanlarda sadece 3 takım katıldı. Bu da büyük bir utanç vesilesi olarak kabul edildi. Çünkü Trabzon, Türkiye genelinde hentbolun beşiği olarak kabul edilen bir il olarak biliniyor. Liselerde eğitimini sürdüren öğrenciler kendilerine spor dalı seçerken ilk olarak bulundukları ilde seçtikleri dalın altyapısı ve takımı olup olmadıklarına bakıyorlar. Bu nedenle Trabzon'da hentbol takımı olmadığı için ise başka spor dallarına yöneliyorlar. Daha önceki yıllarda liseler arası hentbol müsabakalarında Trabzon'da bulunan hentbol takımlarından Belediyespor hentbol takımı sporcu seçerken şimdiki yıllarda ise Trabzon'da hentbolun tamamen bitmeye yüz tuttuğu görülüyor.
İmkansızlıklar ve Beden Eğitimi DersiHentbol’un kaybolmaya yüz tutmasının bir diğer sebebinin ise okullardaki Beden Eğitimi Derslerinin seçmeli olarak bir saate indirilmesi olarak görünüyor. Yeni sınav yönetmeliğinin getirilmesiyle beraber öğrenciler ilköğretim okulundan sonra spor yapamamaya başlıyor. Buna birde liselerdeki 1 saat olan beden eğitimi dersleri eklenince öğrencilerin okullarda spor yapacak olanakları ellerinden alınmış oluyor. Hentbol’da müsabakalara katılımın az olmasının bir diğer nedeninin ise ilçelerdeki okulların sporla alakalı olarak yeteri kadar ödenek alamaması olarak gösteriliyor. Uzak bir ilçeden maçlara katılmak durumunda olan bir Lisenin, Trabzon'a bir müsabaka için gelmesi yaklaşık olarak 300 YTL’lik bir masraf gerektiriyor. Bu okul 4-5 spor dalında il birinciliklerine katıldığında ve her takımı 4’er müsabaka için Trabzon'a geldiğinde altından kalkmasının olanaksızlaştığının altı çiziliyor. Bu gideri karşılayamayacak olan okulların dae başarılı olabilecekleri spor dallarını seçtikleri ifade edildi.
Belediyespor'un Kapanması EtkilediTrabzon'da hentbola yıllarını veren ve şuanda 24 Şubat Hentbol Takımının şube sorumluluğunu üstlenen Ahmet Kaynak konu ile ilgili olarak şunları söyledi. “Trabzon Belediyespor Hentbol Takımı'nın kapatılmasının ardından Trabzon'da hentbolda bir düşüş oldu. Geçmiş yıllarda Trabzon hentbolda Türkiye genelindeki turnuvalarda sayısız madalya ve kupalar kazandı. Şimdi ise Trabzon'da ve okullarda hentbola sporcu kazandırmakta zorlanıyoruz. Trabzon'da bulunan liselerden takımlarımıza sporcu katamıyoruz. Sadece İlköğretim Okullarından alt yapılarımıza sporcu katıyoruz. Bu yeterli olmuyor. Trabzon'a bir çok kupa ve derece kazandırmış olan hentbol sporu artık yavaş yavaş bitiyor. Ne yazık ki futbol her şeyin önüne geçiyor. Gölgede kalan sporlar ise adım atım yok olmaya doğru gidiyor. Bunlardan biri de hentboldur. Oysa hentbol Trabzon’un en başarılı olduğu ve en fazla sporcu barındıran spor dallarının başında yer alıyordu" şeklinde konuştu.
Kaynak: "(SBS) Sporu Bıraktırma Sınavı" 24 Şubat Hentbol Şube Sorumlusu Ahmet Kaynak, sporun liselerde bittiğini ve ilköğretim okullarında da bitmeye yüz tuttuğunu ifade derek, " İlköğretim Okullarına yeni sınav yönetmeliğinin getirilmesiyle beraber 6,7 ve 8.sınıflarda Seviye Belirme sınavı getirildi. Bu sınavın eğitimde katkısı olduğu kadar sporda bir o kadar zararı oluyor. Bize göre SBS Seviye Belirme Sınavı değil Sporu Bıraktırma Sınavı'dır. Okullarda öğrenciler derslerden ve sınavlardan başlarını kaldıramıyorlar. Liselerde beden Eğitimi Dersi seçmeli ders olarak yapılıyor ve haftada sadece 1 saat yapılıyor. Öğrencilerin üzerlerini giyip değişene kadar ders bitiyor. Buda okullarda sporu yavaş yavaş öldürüyor. Bir okul turnuvaya katılırken, her branş başına 75 YTL ödüyor. Maddi imkansızlıklar nedeniyle okullar başarılı olabilecekleri spor dallarını tercih ediyorlar. Bu spora ve diğer amatör branşlara devletin teşvikinin ve katkısının olması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Beden Eğitimi Öğretmenleri TembelTrabzon'da Beden Eğitimi Öğretmenlerinin tembel olduğunu da kaydeden Ahmet Kaynak, "Okullar arası spor faaliyetlerinin yapılacağı zaman her yıl Trabzon'da il tertip komitesi kurulur 300 tane Beden Eğitimi Öğretmeninin olduğu Trabzon'da bu komiteye bir tanesi gelipgönüllü olarak katılmadı ve atama yöntemiyle gerçekleştirildi. Bu da okullardaki Beden Eğitimi Öğretmenlerinin ne kadar tembel olduğunu gösteriyor." dedi. Trabzon'da yıllarca hentbole hizmet verdikten sonra bu sporun kaybolmaya yüz tuttuğunu gördükçe üzüldüğünü de ifade eden Kaynak "1985 yılından bu yana Trabzon'da hentbola hizmet veriyoruz. Bu güne geldiğimizde ise hentbolun artık okullarda bittiğini görüyoruz. Bu da bizleri ve hentbola hizmet veren kişileri oldukça üzüyor. Geçmişte birçok başarılar kazanmış Trabzon Hentbolunun yeniden eski günlerine dönmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.