Trabzonspor bizler için sadece bir futbol tutukusunun adı iken, iki yıldır basketbol salonlarında esen Karadeniz Fırtınası ile tutku basketbola da taşındı.
Özellikle Alpella ile yapılan anlaşma sonrası takımımızın ikinci ligde yer alarak mücadele vermesi, Trabzon’da ve Trabzonsporlular arasında yeni bir heyecan dalgası yarattı. Geçtiğimiz sezon tarihimizde ilk defa yer aldığımız basketbol ikinci liginde, Play-off’larda Beko Basketbol Ligi’ne yükselme şansını kaybettik. Bu sene yeni takviyelerle ve geçtiğimiz sezona kıyasla elde ettiğimiz tecrübe ile daha da iddialıyız.
Basketbol kulübümüzün dernek yapısının, Trabzonspor’un dernek yapısından bağımsız olması pek bilinmeyen bir gerçek. Aslında bu yapılar birbirinden bağımsız olsa da, yine de şüphesiz ki, birbirleri ile ilişki halinde bulunmaktadırlar.
İşte bu nedenle bu defa Trabzonspor’un en yetkili isimlerinden birine, Asbaşkanımız Sn. Hayrettin Hacısalihoğlu’na sorduk basketbol ile ilgili sorularımızı.
Trabzon’da medya ve basketbolu bir araya getirdiğinizde ilk akla gelen isim olan, BMN Yönetim Kurulu Üyemiz ve trabzonbasket.com sitesinin de yöneticisi olan İsmail Alkan Hayrettin Bey’e sorular yöneltti. İşte bu görüşmenin detayları.
Futboldan sonra en sevilen spor dalı olan Basketbol, ilimizde de son iki yıldır oldukça popüler olmuş durumda. Trabzonspor Kulübü’nün ise geçmişte basketbola olan bakış açısı ciddi yatırımlar yapılmadan, kısıtlı bütçelerle öylesine devam eden bir yapıdaydı.
Bugün büyük kulüplere baktığımız zaman basketbol branşlarına ciddi yatırımlar yaptıklarını görüyoruz. Trabzonspor Kulübü’nün bu işe yaklaşımını Hacısalihoğlu şöyle tanımlamaktadır:
YA SPONSOR, YA SPONSOR
“Türkiye’deki basketbol ile ilgili bütün kulüplerin faaliyetleri sponsorlar kanalıyla, sponsor destekleriyle yürütülüyor.Trabzonspor’un da böyle imkanı olduğu müddetçe gayet tabii ki basketbola ilgi duyması gerekiyor. Trabzonspor’da bu dönemde basketbolu başlatan, geçmiş dönemdeki başkan yardımcımız Saner Ayar arkadaşımızın bu görevi üstlenmesi, kaynağını bulması, bu konuda çalışacak görevli arkadaşları tespit etmesi şeklinde yürütüldü ve bu görevi de bugüne kadar başarıyla sürdürdüler."
-Geçen sezon Saner Bey’in kolları sıvaması, Trabzonspor’un da destek olması ile Alpella devralınmış ve Zorlu Otel’de sizin de bulunduğunuz açıklamayla yepyeni bir oluşuma imza atılmıştı.Geçen sezon Basketbol Derneğine, Sponsporların katkısı haricinde Futbol kulübünün maddi olarak ne kadar bir katkısı olmuştur?
“Kulübümüzün geçen sene daha çok katkısı olmuştu. Örneğin otel masrafları vs gibi konularda kulüp zaman zaman yardımcı olmuştur ancak bu sene çok fazla olmadı.
Onlar daha çok kaynak buldular ve kulübe çok bir külfet yüklemeden bu faaliyeti sürdürüyorlar.”
GENÇLİK OYUNLARI, YENİ SALON VE BBL'YE TERFİ İLGİYİ DE, GELİRLERİ DE ARTTIRACAK
-Basketbol altyapımız şu anda Trabzonspor futbol kulübümüzün denetiminde. Basketbola ilgi arttıkça altyapımıza da ilgi artmaya devam ediyor. Kulüp olarak altyapıya ne kadar bütçe ayrılıyor? Futbol Altyapısına ayrılan bütçe ne kadardır?
“Rakamları kesin olarak şu anda bilmem mümkün değil ancak basketbol altyapısında, yine basketbol derneğinin lisanslı oyuncuları faaliyet gösteriyor. Kulüp olarak bizim yaptığımız altyapıdaki hocaların, teknik kadroların ücretlerini ödemek ve Trabzonspor’un imkanlarını onlara kullandırtmak oluyor. Yani burada oyuncu yetişecek, ileride ideali A takımda basketbol oynayacak şekilde bir düzenleme var.Tabii bu şayet basketbol takımı BBL’ye çıkarsa çok daha düzenli, katılımlı ve ilgi gören bir hale gelir; ki bizim de arzumuz odur. Zaten A takımın da sponsor gelirleri artmış olur, kaynakları artmış olur, Trabzon’daki ilgi, seyirci artar. Trabzon için bir şans daha var. Olimpiyatlar nedeniyle Trabzon’da yapılacak olan 7500 kişilik yeni kapalı spor salonu ve takımın BBL’ye çıkması nedeniyle Trabzon’a gelecek olan daha ciddi takımlar çok daha fazla heyecanlar yaratacağı gibi, hem Trabzonspor’un, hem de Trabzon’un spor çehresini, sosyal yaşantısını değiştirecek diye düşünüyoruz.”
İLGİSİZ DEĞİLİZ; AMA MAÇLARI TAKİP ETMEK DIŞINDA FAZLA DA İLGİLENEMİYORUZ
-Mevcut basketbol kulübü derneği ile Trabzonspor Kulübünün tamamen ayrı ve bir birlerinden bağımsız yapılanma içerisinde olduklarını biliyoruz.Ancak Basketbol kulübü derneğinin kurucuları arasında siz ve Sadri Bey de varsınız. Dernekle kulüp arasında bir iletişim ve işbirliği ağı var mı, varsa hangi boyuttadır?
“Bizim üyeliğimiz kısmı, yasal olarak öyle olması gerektiğindendir; işbirliği kısmına ise yok desek de. Trabzonspor kurulduğu günden bu yana,Trabzon’un da yapısı buna mütesebibi olarak futbol kulübü olarak biliniyor, futbol kulübü olarak faaliyet gösteriyor. Çok fazla ilgi gösteriyoruz demek yanlış ifade olur ancak hiç ilgisiz de kalmıyoruz. Zaman zaman fırsat buldukça maçları takip ediyoruz, sonuçları ilgiyle takip ediyoruz. Kaldı ki, oradaki arkadaşlar da, başta Saner Ayar olmak üzere bu işi zaten iyi yürütüyorlar, pek bize de ihtiyaç kalmıyor”.
DOĞAN HAKYEMEZ İSMİNİ VE ONUN BİRİKİMİNİ DEĞERLENDİRMEK ZORUNDAYIZ
-Basketbol kulübü yakın zamanda Doğan Hakyemez gibi basketbolda marka bir ismi Sadri Bey’in de manevi katkılarıyla bünyesine kattı. Doğan Bey’in basketbolun başına getirilmesine nasıl bakıyorsunuz? Ayrıca Doğan Bey’in gelişinde kulübün bir taahhüdü veya maddi olarak bir katkısı oldu mu?
“Bildiğim kadarıyla futbol kulübünün bir katkısı veya taahhüdü yok.Doğan Bey bildiğimiz kadarıyla sponsorluklar buluyor, dolayısıyla katkı sağlıyor. Doğan Hakyemez basketbol camiasında çok önemli bir isim. İşin gerçeğine baktığımız zaman, Trabzon şehri basketbolda çok önemli isimler yetiştirmiş, çok önemli görevler almış bir şehir değil. Bunun için en azından uzunca bir dönem basketbol camiasında böyle ismi olan, çevresi olan, ufku ve bilgisi olan kişilerden yararlanılması gerekir. Doğan Hakyemez tercihi de bana göre doğrudur.”
YAPISAL DEĞİŞİM OLMASI İÇİN ÖNCE BBL'YE ÇIKIŞ HEDEFİ TUTMALI
-Basketbol takımımız bir aksilik olmazsa bu yıl BBL’ye çıkacak.Haliyle basketbol dünyasının da gözü bir anda Trabzon ve Trabzosnpor’a dönecek. Yönetimlerin ise ayrı ve bir birlerine mesafeli olduklarını biliyoruz. Takım BBL’ye çıkarsa, Trabzonspor Kulübü’nün bakışı ne olacak? Basketbol branşını devralma veya bünyesine katma gibi bir düşüncesi var mı?
“Sadri Bey’le İstanbul’da görüşülmüş, bu konu kendisine iletilmiş, o da ‘BBL’ye bir çıkın sonra bir değerlendirme yaparız’ demiş. Şimdi yapılacak olan iş, BBL’ye çıkma gayretinde olmak, çıktıktan sonra bir araya gelinir konuşulur. Şayet onlar devam etmek istiyorlarsa bizim bir şeyimiz yok. Yok eğer onlar” biz devam edemiyoruz, Trabzonspor’un bünyesinde devam etsin” denirse de değerlendirilip bir çözüm yolu bulunur.”
TESİSLEŞME İÇİN DE ÖNCELİK BAŞARIDA
-Basketbol takımlarının Eurolig’de başarılı olabilmelerinin maliyet bütçeleri yaklaşık olarak 10-15 milyon dolar civarındadır. Taraftar desteği dahi olmayan belediye takımları bile sponsorlar bulabilirken, haliyle salonları doldurup ülke basketboluna nefes aldıracak olan Trabzonspor Kulübü ciddi sponsorları bulmakta zorlanmayacaktır. Eğer ki mevcut bütçelerde sıkıntı olursa, Trabzonspor Kulübü basketbol bütçesine destek olacak mıdır? Olursa ne kadar bir bütçe ayırabilecektir?
“Bu yönetimsel bir karar. Başta başkanın ve yönetimin bu konudaki kararı, planlaması ne şekilde olursa Trabzonspor o şekilde bu işin içerisinde olur.”
-Basketbol branşının uzun vadeli ve kalıcı olabilmesi için en önemli etken takdir edersiniz ki tesisleşmedir. Getireceğiniz teknik kadroların ve kaliteli oyuncuların Trabzonspor imajına paralel olarak gerek tesis, gerek salon, gerekse kalacak yer gibi sorunlarının komple çözümüne yönelik, Haluk ulusoy tesislerinde, Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri’nde veya başka bir yerde böyle bir çalışma, istek veya proje var mı?
“Tabii BBL’ye çıkarsa bunlar değerlendirilecektir. O zamanki şartlara, imkanlara göre kulübün bünyesindeki sporcular, takımlara göre bir düzenleme yapılır ve onlara da uygun bir yer bulunur.”
-Geçen sezon hatırlarsanız takım Haluk Ulusoy tesislerinde kalıyordu. Sonra buradan çıkarıldı ve takım otelde, sonra başka bir otelde, sonra tekrar Haluk Ulusoy Tesisleri’ne gelindi. Bunların sebebi neydi?
“Şu şekilde oldu: Malum biliyorsunuz basketbolcular tek kişi kalacak şekilde oda düzeni istiyorlar. Haluk Ulusoy Tesislerin’de şayet basketbol takımı kalırsa başka takımlara hiç yer kalmıyor. Bu nedenle bir dönem kalmaları uygun görüldü, ancak daha sonraki günlerde diğer takımların ihtiyaçlarına hiç cevap verilmediği için başka bir otelde kaldılar ve bunun da bedelini kulübümüz ödemişti. Bu şekilde BBL’ye çıkar ve birkaç tane de yabancı oyuncu olacağı varsayılırsa ev mi tutulur, bir otelle mi anlaşılır, Trabzonspor’un tesislerinde mi kalınır, GSM’nin kamp eğitim tesisleriyle mi anlaşılır artık buna göre bir düzenleme yapılır.”
ALTYAPI VE A TAKIM BÜTÜNLEŞMELİ
-Futbolda olduğu gibi basketbolda da altyapı olmadan yapılan yatırımların uzun vadeli olmayacağını biliyoruz. Mevcut yapılanmada A takım basketbol kulübünün, altyapı ise futbol kulübünün denetiminde. Haliyle basketbol altyapımızın şu anda önü kapalı.Bugün genç seviyesinde olan basketbolcularımızın bir kısmının seneye A takımda forma giyme şansları yok. Bu sizce basketbolumuzun geleceği açısından bir tezat oluşturmuyor mu ?
Bu karmaşık durum hakkında ne düşünüyorsunuz ve nasıl çözeceksiniz?
“Doğru, Trabzonspor’un bir defa sezon bitince altyapı ve A takımı tek bir çatı altında toparlayıp tek elden idaresini sağlaması gerekir. Doğrusu budur. Buna Trabzonspor basketbol derneği çatısı altında mı, Trabzonspor Kulübü çatısı altında mı, bir şekilde sezon bitince karar verilecek ve buna göre de bir düzenleme yapılacak. Ayrıca alyapıyla ilgili yaşanan sıkıntıların tek elden yönetilecek şekle dönüştürmek işin bir çok problemine çözüm getirir diye düşünüyoruz.”
ÇIKIŞ YOLU, KTÜ İLE KULÜBÜN ORTAK ÇALIŞMASINDA
- Trabzonspor Kulübü, bölgesel ligde veya 2.ligde bir pilot takım kurarak gençlerimizin önünü açmayı düşünüyor mu? Ayrıca, bölgeselde oynayan takımımızın çoğunluğu Trabzon kökenli, yani kendi çocuklarımızdı. Bugün ise A takımda kendi altyapımızdan yetişmiş sadece bir basketbolcumuz var. Takımın tamamı ciddi paralarla dışarıdan getirilen basketbolculardan oluşuyor. Başarılı olabilmenin gereği haliyle kaliteli basketbolculardır; ancak, altyapıya yatırım yapılarak orta ve uzun vadede takıma kendi gençlerimizi yetiştirerek monte edip maliyetleri düşürmemiz gerekirken, mevcut yapılanmada şimdilik böyle bir düşünce olmadığı görülüyor. Bu duruma Trabzonspor nasıl bakıyor?
Altyapı ve pilot takımla ilgili benim şahsi fikrim şu: Pilot takım olabilir, o bölgeselde oynar, oradaki gelişenler A takıma gider, çalışmalarını üniversitede yapar, kamplarını KTÜ’nün çeşitli konaklama tesilerinde yapar. Onun için Trabzonspor Basketbol Derneği- KTÜ ilişkisinden ziyade, Trabzonspor- KTÜ ilişkisi ve birlikteliği ile çözümlenecek bir şey. Salon diyorsan salonu var, konaklama tesisi diyorsan konaklama tesisi var, sporcu diyorsan 30 bin öğrenci var, bunların içerisinde Trabzon içinden ve Trabzon dışından gelenler var, seyirci diyorsan seyirci var.Yani işin çözüm noktası, KTÜ ile bu diyaloğu ve irtibatı sağlamaktan geçer.”
Trabzon’da 30 bin tane üniversite öğrencisi var.Trabzonspor basketbol şubesinin mutlaka üniversite ile diyalog içerisinde olması gerekir. Hatta organik bağ içerisinde olması gerekir. Trabzonspor’un bir nevi altyapısı da, kaynağı da KTÜ olması lazım. Basketbolda belli aşama kaydedip dışardan gelecek olan, yeni üniversiteyi kazanan ve üniversitede okuyan öğrenciler Trabzonspor’da oynayabilmeli. Trabzonspor’un da 7500 kişilik salonunu dolduracak kapasitede seyircisi olması lazım. Yani isminin KTÜ-Trabzonspor mu, Trabzonspor-KTÜ mü, ne şekilde olacaksa kaynağının üniversite olması lazım. Artı olarak da, Trabzon’daki gençler ve dışarıdan alınacak olan yerli yabancı sporcular için.
KTÜ HEM SPORCULAR İÇİN OKUMA VE BARINMA ŞANSI, HEM DE 7500 KİŞİLİK SALONU DOLDURACAK TARAFTAR KAYNAĞI
Yani ne şekilde bir çözüm bulurlar, orayı yönetecek hocalar, yöneticiler sezon sonu gelip de görevi aldıklarında uygun görüp belirleyecekleri şekle göre bir düzenleme yapılır. Şimdiden bu konuda bir şey söylemek mümkün değil ama sezon bitsin, inşallah takım BBL’ye de çıkar, çıktıktan sonra da oradaki görevli yöneticilerin, hocaların kararları doğrultusunda bir uygulama yapılır.”
- Altyapının basketbol kulübüne devredilerek, Trabzonspor Kulübünün basketboldan tamamen el çekmesi gibi bir düşünce var mı?
“Şimdilik yok; ama dediğim gibi sezon sonu yapılacak olan görüşmelere bağlı.”
BMN'NİN, BORDO MAVİ ŞEHİTLER İÇİN ÖNERDİĞİ PROJE GERÇEKLEŞİYOR
-Son olarak, elim trafik kazalarında bugüne kadar kaybettiğimiz taraftarlarımızı yad edip isimlerini yaşatmak için, Trabzonspor taraftarları adına bordomavi.net Yönetimi olarak kulübümüze “Yeni yapılan Sahil kesiminde” bir anıt yapılması isteğini iletmiştik. Taraftarlarımızı sahiplenme adına bu konuda bir gelişme var mı?
“Bununla ilgili belediye başkanımızla konuştuk. Trabzonspor Hatıra Ormanı veya Trabzonspor Hatıra Parkı şeklinde belediyemizin de uygun göreceği bir alana yapılacak. Bunun örnekleri var. Örneğin Eskişehir'de Eskişehirspor'la alakalı çok güzel bir örneği var. Trabzonspor'la alakalı trafik kazasında kaybettiğimiz taraftarlarımızın adına belki bir anıt yapılıp isimleri yazılacak, belki eski futbolcularımızın bazılarının heykeli dikilecek, belki de Trabzonspor'un törenleri de artık burada yapılacak şekilde bir yer düşünülüyor. Kesinleşip bitmiş değil ama epeyce yol alındı”.
Asbaşkanımıza teşekkür ediyoruz.
BMN / Trabzonbasket.Com HABER ÖZEL
TrabzonBasket.Com