• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/TrabzonBasket
  • https://www.twitter.com/TrabzonBasket
  
Üyelik Girişi
Bölümler
Gürbüz Gürbüzoğulları
ggurbuzogullari@gmail.com
ANTRENMAN PERİYOTLAMASINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
17/01/2012

Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI ( Trabzonspor Basketbol A Takımı Kondisyoneri) kimdir gurbuzogullari@trabzonbasket.com ( Yazarın Önceki Yazıları )

EDİTÖR NOTU : Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI, kendi dalı olan "kondisyonerlik" ile ilgili bilgi ve birikimini, basketbol ve diğer amatör branşların istifade edebileceği şekilde bizlerle paylaşacaktır.Sormak istediğiniz kendi dalıyla ilgili her türlü bilgiyi yukarıdaki e-posta adresi vasıtasıyla sorabilirsiniz.


ANTRENMAN PERİYOTLAMASINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Antrenman Periyotlamasının Objektif Karakteri

Temel ilke periyotların objektif karaktere sahip olması gereğinin belirtilmesidir. Periyotlama, antrenmanın daha iyi planlanmasına yardım eder.

Bir antrenman planının ön koşullarının antrenmana başlamadan önce kağıt üzerinde belirtilmesi gerekir. Antrenman planlamasında düşünceler gerçekleştirilebilirse başarıya ulaşmak çok kolay olur. Tüm değişen koşullarda bize yol gösterecek olan; objektif görüşler ve ilkelerle donatılmış olan ana planlama olmalıdır.

Antrenman Periyotlaması ve İklim

Antrenman periyoduna etki eden ana faktörlerden birisi de iklim şartlarıdır. Daha doğrusu iklimdeki değişimlerdir. İklim şartlarının ( güneş ısısı, hava basıncı, yüksek irtifa, sıcak – kuru ve rutubet vb. ) organizmaya etkisi uzun zamandan beri bilinmektedir. Sporcunun çeşitli organlarının fonksiyonlarına iklim faktörlerinin etkisi bilim adamlarınca sürekli izlenmiştir.

Sportif antrenmanın periyotlamasına ilişkin iklim şartlarının etkisi sorusu sadece belirtilen nedenlerden olmamaktadır. Sportif antrenman bilindiği gibi zaman ve iklim şartlarının dışında yürüyemez. Fakat sezonun spor branşlarında antrenman periyotlamalarının süresine ve antrenman araçlarının seçimine, doğa şartlarının belirli etkileri vardır. Yarışma sezonu ve kısmen hazırlık periyodu sportif antrenmanın doğa şartlarında yapılabilmesinde uygun mevsim seçilir.

 Antrenman Periyotlaması ve Fikstür

Antrenman periyotlaması ve müsabaka fikstürü arasındaki ilişki oranı her zaman tartışma konusu olmuştur. Müsabaka fikstürünün sorunları yıllardan beri sportif branşlara da yansıtılmaktadır.

Müsabaka fikstürü organizatörler tarafından her kategorideki sporcular için doğru düzenlendiği taktirde ilgili spor dallarına  son derece olumlu etki eder. Her antrenör ve sporcu yeterli sayıda antrenman yaparak müsabakalara uygunluk derecesine göre çalışarak yüksek verime erişmelidir. Antrenman planlaması ile müsabaka fistürü arasındaki ilişkiler :

a . Antrenmanlar öyle programlanmalıdır ki en önemli antrenman, en önemli müsabakaya göre ayarlanmalıdır. Bu periyodun süresi prensip olarak ortalama optimum zamanlarda belirlenir. Bu sınırlar içerisinde sporcu antrenman ile formunu korur.

b . Müsabakaların sayısı arttıkça, sezon ilerledikçe sportif verim yeteneğinin yükselmesi sağlanmalıdır. fazla yıpranmaya sebep olmamalıdır.

c . Antrenmanlar müsabakaların zorluk derecelerine göre ayarlanmalıdır.   

d . Müsabaka periyodu sporcuların tam hazırlanmaları ve dinlenme ihtiyacı olduğu zamana rastlatılmamalıdır. Bu arada planlanan antrenmanlara engel olmamak şartı ile antrenman kontrolü için özel karşılaşmalar düzenlenmelidir.

e . Müsabaka fikstürüne göre antrenman periyotları ana hatları ile sabit ve türesel olmalı, en azından bu şartlar yerine getirilirse müsabaka fikstürü ve periyotlama arasında çözümlenemeyecek sorun kalmaz.

TrabzonBasket.Com



5488 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Psikofizik Parametreler - 26/08/2017
Psikofizik Parametreler
Hormon Tespitleri - 08/08/2017
Hormon Tespitleri
Teknik – Taktik Spor Dalları - 02/08/2017
Teknik – Taktik Spor Dalları/Oyun Türü Spor Dalları
KAN LAKTATININ BELİRLENMESİ - 08/01/2016
Çeşitli Spor Dallarında Kan Laktat Düzeyinin Önemi ve Kan Laktatının Belirlenmesi İle Performans Kontrolü İmkanları
SPOR – MOTOR TESTLERİ - 22/11/2015
Bireysel spor – motor yetenek ve beceri düzeyinin görgül olarak sınırlandırılabilir bir veya bir çok özelliğinin araştırılmasını amaçlayan ve standart koşullar altında uygulanabilen rutin bir yöntemdir.
Mekan Ölçüleri İle İlgili Enformasyonlar - 06/11/2015
Örneğin, eskrimde isabet derecesini belirlemek amacıyla, hedef tahtası taşıyan bir kukla hazırlanmış veya rakibin göğsünde bir hedef tahtası tespit edilmiştir.
PERFORMANS TEŞHİSİ - 12/10/2015
Spor antrenmanında üç değişik enformasyon sistemi vardır. Her üç yöntem de, antrenman kapsamlarının gözden geçirilerek kontrol edildiği ve değerlendirildiği bir antrenman düzenlemesine hizmet eder.
ENERJİ HAZIRLAMA MEKANİZMASI - 29/09/2015
Organizmanın yaşayabilmesi, sürekli olarak enerji ile beslenmesine bağlıdır.
ANTRENMAN, YORULMA VE YENİLENME - 26/03/2014
Antrenman, yorulma ve rejenerasyon bütünlüğüne değinilmeden önce, farklı terimleri anlamları itibarıyla birbirinden açık olarak ayırabilmek için, bir kavram açıklaması yapılmalıdır.
 Devamı