• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/TrabzonBasket
  • https://www.twitter.com/TrabzonBasket
  
Üyelik Girişi
Bölümler
Gürbüz Gürbüzoğulları
ggurbuzogullari@gmail.com
ANTRENMAN PLANLAMASI VE PERİYOTLAMASI
02/11/2011

Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI ( Trabzonspor Basketbol A Takımı Kondisyoneri) kimdir gurbuzogullari@trabzonbasket.com ( Yazarın Önceki Yazıları )

EDİTÖR NOTU : Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI, kendi dalı olan "kondisyonerlik" ile ilgili bilgi ve birikimini, basketbol ve diğer amatör branşların istifade edebileceği şekilde bizlerle paylaşacaktır.Sormak istediğiniz kendi dalıyla ilgili her türlü bilgiyi yukarıdaki e-posta adresi vasıtasıyla sorabilirsiniz.


ANTRENMAN PLANLAMASI VE PERİYOTLAMASI

               Son yıllarda bireysel sporlar ve takım oyunlarında belirgin ve sürekli yükselen güç gelişimini açıkça görmeliyiz. Bu sürekli gelişim yalnızca dış faktörlerdeki ( saha, malzeme, vb. gibi ) olumlu gelişmelere bağlı olmayıp, sporun üzerindeki önemli işlevine bu konulardaki bilimsel araştırmaların ve çalışmaların çokluğuna bağlıdır.

               Bütün sporcularda öngörülen uzun ve kısa süreli amaçlara erişebilmek iyi düzenlenmiş antrenman planlaması ve periyotlaması ile mümkün olacaktır. En yüksek verimliliğe ancak bilinçli ve bilimsel temellere dayalı bir çalışma programı ile ulaşabiliriz.

               Antrenman planlaması ana hatları ile aşağıdaki sürelere göre planlanır ve periyotlama içerisinde uygulamada geçerlilik kazanır.

a)  Uzun Süreli Antrenman Planı
               Uzun süreli antrenman planı, temel antrenman devresinden başlayarak üst düzey antrenman devresini ya da üst düzeyde birkaç yılı kapsayan, örneğin dünya şampiyonaları, olimpiyatları içerir. Bu tür antrenman planı çerçeve plan türündendir. Planlamanın; genel, özel, kondisyonel, teknik ve taktik amaçları kabaca belirlenir. Olması gereken ve olan amaçlar yıllara ve antrenman devrelerine göre değerlendirilerek gelişmeye göre yeni amaçlar belirlenir. Uzun süreli antrenman planı sabit değildir. Değişen koşullara göre gereken değişiklikler yapılmalıdır. Kısa ve esneklik söz konusudur. Bu planlama 2 ya da 4 yılı kapsar.

          b) Yıllık Antrenman Planı

               Yıllık antrenman planı; periyotlamanın ilkelerine uygun olarak, tek yada çok uçlu periyotlama şeklinde üç ana bölümde incelenir:

Hazırlık Devresi
Müsabaka Devresi
Geçiş Devresi
 

         c) Aylık ya da Haftalık Antrenman Planı

              Bir ya da daha fazla haftalık planlamayı içerir. Planlamada yılın hangi devresinde, hangi amaçlarla hazırlanması gerektiği açıkça vurgulanmalı ve uygulama içerikleri belirlenmelidir. Ancak, haftalık planlama da amaca göre değişkenlik kazanabilir. Ayrıca, günlük form durumu, sporcuların sağlığı, meslek ve okul gibi noktalarda dikkate alınır.

        d) Günlük Antrenman Planı

             Yıllık, aylık ve haftalık antrenman planının temel ilkelerini içerir.

TrabzonBasket.Com



8740 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Psikofizik Parametreler - 26/08/2017
Psikofizik Parametreler
Hormon Tespitleri - 08/08/2017
Hormon Tespitleri
Teknik – Taktik Spor Dalları - 02/08/2017
Teknik – Taktik Spor Dalları/Oyun Türü Spor Dalları
KAN LAKTATININ BELİRLENMESİ - 08/01/2016
Çeşitli Spor Dallarında Kan Laktat Düzeyinin Önemi ve Kan Laktatının Belirlenmesi İle Performans Kontrolü İmkanları
SPOR – MOTOR TESTLERİ - 22/11/2015
Bireysel spor – motor yetenek ve beceri düzeyinin görgül olarak sınırlandırılabilir bir veya bir çok özelliğinin araştırılmasını amaçlayan ve standart koşullar altında uygulanabilen rutin bir yöntemdir.
Mekan Ölçüleri İle İlgili Enformasyonlar - 06/11/2015
Örneğin, eskrimde isabet derecesini belirlemek amacıyla, hedef tahtası taşıyan bir kukla hazırlanmış veya rakibin göğsünde bir hedef tahtası tespit edilmiştir.
PERFORMANS TEŞHİSİ - 12/10/2015
Spor antrenmanında üç değişik enformasyon sistemi vardır. Her üç yöntem de, antrenman kapsamlarının gözden geçirilerek kontrol edildiği ve değerlendirildiği bir antrenman düzenlemesine hizmet eder.
ENERJİ HAZIRLAMA MEKANİZMASI - 29/09/2015
Organizmanın yaşayabilmesi, sürekli olarak enerji ile beslenmesine bağlıdır.
ANTRENMAN, YORULMA VE YENİLENME - 26/03/2014
Antrenman, yorulma ve rejenerasyon bütünlüğüne değinilmeden önce, farklı terimleri anlamları itibarıyla birbirinden açık olarak ayırabilmek için, bir kavram açıklaması yapılmalıdır.
 Devamı