• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/TrabzonBasket
  • https://www.twitter.com/TrabzonBasket
  
Üyelik Girişi
Bölümler
Gürbüz Gürbüzoğulları
ggurbuzogullari@gmail.com
GENEL YÜKLENME İLKELERİ
21/06/2011

Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI ( Trabzonspor Basketbol A Takımı Kondisyoneri) kimdir gurbuzogullari@trabzonbasket.com ( Yazarın Önceki Yazıları )

EDİTÖR NOTU : Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI, kendi dalı olan "kondisyonerlik" ile ilgili bilgi ve birikimini, basketbol ve diğer amatör branşların istifade edebileceği şekilde bizlerle paylaşacaktır.Sormak istediğiniz kendi dalıyla ilgili her türlü bilgiyi yukarıdaki e-posta adresi vasıtasıyla sorabilirsiniz.


 

GENEL YÜKLENME İLKELERİ

 ‘ Harre ’ antrenmanda uygulanan yüklenme ilkelerini şu kısımlara ayırmıştır.
           - Bireysel Yüklenme
           - Yıl Boyunca Yüklenme
           - Sınırsal Yüklenme

          Bireysel Yüklenme
        Organizmanın fiziki ve psikolojik tarzda yüksek yüklenmelere uyum sağlaması her sporcuda değişiktir. Çünkü yüklenme yeteneği üzerine yaş, cins, kondisyon, sinirsel yapı, toplumsal sorumluluklar ( aile, meslek gibi ) sportif gelişim düzeyi, sosyal, psikolojik davranış özellikleri ve sağlık durumu gibi birçok faktör etki eder.
        Sporcuların dinlenme yeteneği kişiye göre değişiklik gösterir. Yüksek yüklenmeler sonucu bazı sporcular kısa sürede, bazıları uzun sürede dinlenirler. Bu nedenle; her sporcunun içinde bulunduğu duruma göre yüklenme ve dinlenme yeteneği antrenman ve müsabakalardaki yüklenme ve dinlenmelerin teşkilinde göz önüne alınmalıdır.
        Bireysel spor dallarında genellikle sporcunun bu yetenekleri göz önüne alınarak, yüklenme yoğunluğu bireysel olarak planlanabilir. Takım oyunlarında ise bunu gerçekleştirmek oldukça zor olup, çoğunlukla sporcular için dezavantaj oluşturmaktadır.
Takım oyunlarında ortaya çıkan bireysel yüklenme sorununu halletmek için antrenör; çoğunlukla homojen bir antrenman grubu ( aynı yaştan oyuncular, eşite yakın güç durumu... gibi ) teşkil etmeye ve güç yeteneğindeki büyük farklılığı basamak basamak gidermeye çalışır. Ayrıca eşit yüklenme yeteneğindeki oyuncularla bir grup oluşturulur. Bazı antrenörler takımlarını; yüksek yüklenmeye ve az yüklenmeye dayanabilecek gruplar diye ikiye ayırmışlardır. Birinci grup ikinci gruba göre daha sık ve daha çok antrenman yapar. Grupların oluşturulmasında teknik gelişim göz önünde bulundurulabilir. Çünkü teknik gelişim düzeyi yüklenmeye dayanma yeteneği üzerinde büyük etkendir.
        Tüm takım ve gruplar için oluşturulmuş olan yüklenmelerde, bireysel farklılıklara göre gruplar yine kendi aralarında bölünmelidir. Antrenörün bunu yapabilmesi için oyuncuları iyi tanıması, ne kadar yüklenmeyi kaldırabileceğini, ne kadar dinlenmesi gerektiğini bilmesi, sağlık durumu mesleki ve özel sorunları üzerine bilgi sahibi olması gerekir. Rahatsızlık geçiren sporcular, sağlık durumu düzelene kadar antrenman yapmamalıdır. Sakatlığı geçmiş sporcular ancak doktorun izni ile antrenmana katılmalıdırlar. Hastalık, sakatlık ve uzun antrenman arası sonunda antrenmanlara katılan sporculara hiçbir zaman tam yüklenme verilmez. Yüklenme basamaklamalı artırılır.
        Bireysel yüklenmeye dayanma yeteneği müsabakalarda da göz önüne alınmalıdır; bazı sporcular maç öncesine kadar yapılan tüm yüklenmeleri kaldırabilirler. Bazıları ise maça iki, üç gün kala çok hafif yüklenmeleri kaldırabilirler. Bu farklılıklar göz önüne alındığında ( bir ortalaması bulunarak ) müsabakalarda daha iyi güç verimine erişilir.
        Bireysel yüklenme yeteneğinin doğru ve daha iyi bulunabilmesi için sporcularla antrenör arasındaki güven bağları tam olmalıdır. Sporcular kendi kendilerini kontrol edebilirler. Kilolarını, nabız sayılarını ve diğer bulgularını günlük deftere işleyip düzenli olarak incelenirse iş kolaylaşacaktır.
        Eğer bir antrenör; bireysel bulgularını en doğruya yakın olarak saptayıp, bunun ışığı altında antrenmanlarını yaptırırsa başarı o oranda artacaktır.



6833 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Psikofizik Parametreler - 26/08/2017
Psikofizik Parametreler
Hormon Tespitleri - 08/08/2017
Hormon Tespitleri
Teknik – Taktik Spor Dalları - 02/08/2017
Teknik – Taktik Spor Dalları/Oyun Türü Spor Dalları
KAN LAKTATININ BELİRLENMESİ - 08/01/2016
Çeşitli Spor Dallarında Kan Laktat Düzeyinin Önemi ve Kan Laktatının Belirlenmesi İle Performans Kontrolü İmkanları
SPOR – MOTOR TESTLERİ - 22/11/2015
Bireysel spor – motor yetenek ve beceri düzeyinin görgül olarak sınırlandırılabilir bir veya bir çok özelliğinin araştırılmasını amaçlayan ve standart koşullar altında uygulanabilen rutin bir yöntemdir.
Mekan Ölçüleri İle İlgili Enformasyonlar - 06/11/2015
Örneğin, eskrimde isabet derecesini belirlemek amacıyla, hedef tahtası taşıyan bir kukla hazırlanmış veya rakibin göğsünde bir hedef tahtası tespit edilmiştir.
PERFORMANS TEŞHİSİ - 12/10/2015
Spor antrenmanında üç değişik enformasyon sistemi vardır. Her üç yöntem de, antrenman kapsamlarının gözden geçirilerek kontrol edildiği ve değerlendirildiği bir antrenman düzenlemesine hizmet eder.
ENERJİ HAZIRLAMA MEKANİZMASI - 29/09/2015
Organizmanın yaşayabilmesi, sürekli olarak enerji ile beslenmesine bağlıdır.
ANTRENMAN, YORULMA VE YENİLENME - 26/03/2014
Antrenman, yorulma ve rejenerasyon bütünlüğüne değinilmeden önce, farklı terimleri anlamları itibarıyla birbirinden açık olarak ayırabilmek için, bir kavram açıklaması yapılmalıdır.
 Devamı