Tekin Atay'ın Kaleminden: Erzurumlu Abiş! 25.02.2017
Gazetede yazmışlar.
Trabzonspor Medical Park Basketbol Kulübü’nün Başkanı Abiş Hopikoğlu görevinden ayrılacakmış, yerine başka bir isim getirilecekmiş.
Olabilir de olmayabilir de.
Haberin doğruluğu ya da yanlışlığı yazanı bağlar. Lakin satır arasında öyle bir vurgu (!) yapılmış ki kayıtsız kalmak mümkün değil.
Yazıyı kaleme alan, başkanın sadece adını yazmakla yetinmemiş, ‘Erzurumlu Abiş Hopikoğlu’ diyerek, memleketini özellikle belirtme ihtiyacı hissetmiş!
Gazetecilik açısından gereksiz olan bu detayın, art niyetsiz kullanılmış olması mümkün değil! Ne yazık ki; her şehirde olduğu gibi Trabzon’da da ‘Mikro milliyetçilik’ marazından kurtulamamış insanlar var.
Aslında hiç kimseye yakışmaz ama gazetecilik gibi evrensel bir mesleği icra edenlerin, insanları nüfus kayıtları üzerinden ötekileştiren sığlıkları utanç verici.
Allah aşkına, Erzurumlu olduğunun altını çizerek, ‘Bizden değil’ demek istedikleri Abiş Hopikoğlu’nun Trabzonluluğu sorgulanabilir mi? Onlar unutmuş olabilir ama biz unutmadık Erzurumlu Abiş’in Trabzon için söylediklerini.
Demişti ki;
“Trabzon sizin için sadece bir şehir. Bu şehir sizin için zaten içinde doğduğunuz, zaten sırtınızı yasladığınız şehir. Ama bu şehir Abiş için, içinde olmak istediğim, denizine koşmak istediğim, çocukken, 3.5 yaşındayken babamın peşinde koşup koşup coştuğum şehir. Burası ben çocukken, Dobi Hasan varken, İskender çalım atarken, Trabzonspor şampiyonluklar yaşarken ağladığım şehir. Bu şehir siz doğduğunuz için, siz orda olduğunuz için ama biz orda olmak zorunda olmadan durmayı sevdiğimiz için var olan şehir. Bu şehir Abiş’in rüyası, Abiş’in düşü…
Bu şehir, sizler bilmezsiniz ben dayak yerken arkamı yasladığım, Trabzonlu birisi varsa arkamda ben zaten çokum dediğim şehir. Bu Trabzon, sizin Bordo-Mavisini giyindiğiniz, sadece içinde yaşadığınız için belki sevdiğiniz, ama benim için taa Allah’ın Erzurum’unda buraya bir şey söylerken canımın gittiği şehir. Bilseniz de bilmeseniz de, Trabzon büyük bir sevda benim için.”
***
Sevgili dostlar.
Önemli olan Trabzon’da doğmak ya da Trabzon’da yaşamak değildir.
Trabzon için düşünmek ve kalbin Trabzon için atmasıdır.
Muteber olan ‘Şehir milliyetçiliği’ değil, ortak sevdada buluşulan zihniyet milliyetçiliğidir.
Hep diyoruz ya; kimse kimsenin şehir ya da vatan sevgisini tartmaya ya da ölçmeye kalkışmasın çünkü henüz böyle bir alet üretilmedi.
Keşke böyle bir kantar olsaydı da, Erzurumlu Dadaş Abiş ve onun gibi Trabzon sevdalılarının yanında, sırf nüfus cüzdanına Trabzon yazdığı için kendisini ayrıcalıklı zannedenlerin darası kaçmış görebilseydik.
Kaynak: Tekin Atay (İlk Haber Gazetesi)