• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/TrabzonBasket
  • https://www.twitter.com/TrabzonBasket
  
Üyelik Girişi
Bölümler
İsmail Alkan
alkan5361@hotmail.com
Kaderimizle Yaşamayı Öğrenmek !
30/08/2010

alkan@trabzonbasket.com

( Yazarın Önceki Yazıları )


Bu yazı; TrabzonBasket.Com ve Karadeniz Gazetesinde aynı anda yayınlanmaktadır.
Kaderimizle Yaşamayı Öğrenmek !

Bölgemizin ve özellikle Rize ilimizin yıllardan beri ülke ortalamasının üzerinde yağış alması nedeniyle kaderi durumuna gelen ve bu güne kadar meydana gelen 33 sel ve heyelan felaketleri sonucu; son felaket ve kendi yakın ailemden de 3 kişi dahil olmak üzere 3585 vatandaşımızı kaybettik.

3585 insanı kaybetmek kaderimiz ise, kaderimizle yaşamayı öğrenmemiz lazım.

Ancak, küresel ısınmanın dünyamızı kasıp kavurduğu, iklim değişikliklerinin ise artık her alanda kendini hissettirdiği günümüzde, kaderimize razı olmak yerine, “risk yönetimi” birimleri oluşturarak kaderimizle nasıl yaşamamız gerektiğinin ortaya konması gerekiyor.

Bunu yapması gerekenler ise; devletimizin tüm birimleri, üniversitelerimiz, sivil toplum örgütleri, basın ve aklımıza gelebilecek her türlü kurum ve kuruluşlardır.

Özellikle üniversitelerimizin bu alanda çok ciddi projeler üretip, devletimizin ilgili kurumlarına ve kamuoyuna sunması gerekiyor ki kaderimizle yaşamayı öğrenebilelim.

Anadolu’nun bir bölümü hızla çölleşmeye başlarken, kuzey bölümü yani bölgemiz ise, almış olduğu anormal yağış miktarlarıyla bu ve buna benzer felaketlere doğru hızla yol alıyor.

Son felakette metrekareye düşen 166.2 kilogram yağış ise tüm istatistikleri yerle bir edecek boyutta olduğu gibi, küresel ısınmaya bağlı olarak meydana gelen iklim değişikliklerinin de en önemli habercisidir. 

Kısacası felaket, “geliyorum” diyor !

*

Bir taraftan bölgemiz hızlı bir şekilde iklim değişikliklerinin etkisine girerken, bir taraftan da doğası, yeşilliği ve gelecek on yılların en önemli ve stratejik konuma sahip olacak olan su kaynakları dolayısıyle cazibe ve “talan” merkezi durumuna geliyor. 

Günümüzde çölleşme Konya ovasına kadar ulaşmış durumda. Gelecekte elimizde yaşam alanı olarak sadece Karadeniz kalacak. Bunu elin oğlu görüp taşeronları vasıtasıyla bölgemizi talan ederken, bizler ne yapıyoruz ? 

Biz insanoğlu da, özellikle bölgemizde bahsi geçen konularla ilgili derinlemesine analiz yapmadan, masa üstünde altına imza attığımız ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporlarıyla yaklaşık 500 adet HES’in bölgemizin dengesini bozmasına fırsat vererek bu felakete adım adım destek çıkıyoruz. 

Felaketler sonucunda oluşturulan kriz yönetimleri devletimizin tabii ki en asli görevidir. Vatandaşın yarasını saracak, felaketin meydana getirdiği travmayı en aza indirecek tedbirleri alacaksınız. 

Ancak, kriz yönetimlerine sebep olan küresel ısınma ve iklim değişikleri gibi nedenleri ve hatta HES inşaatları nedeniyle tahrip edilen doğamızın “risk yönetimleriyle” bir bütün olarak ele alıp, buna göre tedbirler almak ve projeler üretmek, bölgemizin kaderi durumuna gelen felaketleri önleyici tedbirler olarak düşünülmelidir.

Bunları yapamadığımız ve doğamızı sürekli tahrip etmeye devam ettiğimiz zaman ise; HES’lerden elde edilecek enerjiyle deniz suyunu arıtıp içme suyu elde ederken,  acılarımızı da yüreğimize gömüp “kader” diyerek, kana kana içeriz !

 

 



2473 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ADIM ADİM SÜPER LİGE - 14/03/2025
Bütçesi ve kurduğu üst düzey kadrosuyla Süper Lig hedefiyle sezona başlayan Trabzonspor, ilk haftalarda bocalasa da Creek transferi sonrası yakaladığı ivme ile 16 maçlık galibiyet serisine imza atmıştı.
İLK YARI DEĞERLENDİRMESİ - 03/01/2025
Geçtiğimiz sezon mütevazi bir bütçeyle EBBL şampiyonu olarak TB2L’ye çıkan Trabzonspor, Basketbol Federasyonu’nun daveti ile kendini bir anda TBL’de buldu.
GEVŞEME SİNYALLERİ - 06/12/2024
Trabzonspor’un galibiyet serisini 6’ya çıkardığı son Antep ve deplasmandaki Pizzabulls Co Basket karşılaşmalarına kısaca baktığımızda takım özgüven kaynaklı gevşeme sinyalleri vermeye başlamış.
BİZ UYARALIM DA GERİSİ SİZE KALMIŞ - 16/11/2024
Öncelikle bize 6 yıllık bir aradan sonra radikal bir kararla basketbol takımımızı profesyonel liglerde boy gösterir konuma getirdiği için Başkan Ertuğrul Doğan’a aldığı bu güzel karar için teşekkür edelim.
BİR İLERİ BİR GERİ - 01/11/2024
Geçtiğimiz hafta hedef maçlarımızdan biri olan ve eski yardımcı antrenörümüz Ceyhun Cabadak’ın çalıştırdığı tek mağlubiyetli İlab Basketbolu konuk ettik.
ATARAK DEĞİL, TUTARAK - 14/10/2024
Geçtiğimiz hafta biri evinde Finlspor diğeri de deplasmanda Bordo Bandırma Basketbol olmak üzere iki karşılaşmaya çıktı Trabzonspor.
BASKETBOL GÜNDEMİNE BAKIŞ - 04/10/2024
ANKARAGÜCÜ MAÇ ANALİZİ TBL’de ilk iki maçını kaybeden Trabzonspor, yeni transferler İsmail Cem Ulusoy ve Okben Ulubay’ın da kadroya dahil olmasıyla konuk ettiği Ankaragücü’nü 98-92 mağlup ederek galibiyetle tanıştı.
BASKETBOL POKER MASASI! - 26/07/2018
Son yaşananlar adeta poker masasını andırıyor diyerek başlayalım…
BU CAMİA SENİ TAŞIMAZ! - 16/05/2018
Basketbol için çırpınan, fikir üreten, yöneten, çalışan, emek veren, tribünde destekleyen, eleştiren veya sahiplenen, kısaca kendisini Trabzon’da basketbolun bir parçası olarak gören kim varsa arka planda hor görüp aşağılarken,
 Devamı